САЩ и Китай в търговско съперничество

06.07.2018

САЩ наложиха мита върху вноса на стоки от Китай на стойност 34 млрд. долара, същите са в сила от 12.01 американско време на 01.07.2018 г. Тръмп въвежда 25% мита върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминии от Китай, както и от ЕС, Канада и Мeксико.

 

Китай е най-големият търговски партньор на САЩ, следван от Канада и Мексико. За миналата година търговският дефицит на САЩ с Китай е достигнал рекордните 375 млрд. долара, което е причината за агресивните действия на американската администрация. Очаква се до 400 000 работни места ще бъдат закрити в САЩ, като ще редуцират голям брой от служителите си фирми които оъщетвяват внос от Китай, спедиторски фирми и търговци.

 

Индексът на Шанхайската финансова борса падна с 1,1% след обявяването на наложените мита от САЩ, но след обявените реципрочни дейтвия от страна на китайското правителство което от 6-и юли борсовият индекс се нормализира.

 

Вашингтон настоява Пекин да промени законите си за интелектуална собственост и да отвори пазарите си за американски компании, но на срещата в София китайският премиер Ли Къцян заяви, че ще намали митата за внос на европейски стоки и ще пренасочи износа на Китай към ЕС.

 

Търговията между Китай и страните от Източна Европа се е увеличила с 24,5% за първите пет месеца на годината и много китайски фирми са с интерес да инвестират в Европа, предвид ограничаването на северноамериканския пазар за производителите от Китай.

Rivva.infoКоментари