Всеки пети с наднормено тегло

26.10.2017

Последното световно проучване показва, че над 19,5% от пълнолетните жители на Земята са с наднормено тeгло. Затлъстяването в различните държави варира от по-малко от 6% в Корея и Япония до 30% в Унгария, Мексико и САЩ.

Над една четвър от населението на Великобритания, Канада, ЮАР и Австралия също е с тегло над нормите.

 

Всяко шесто дете също е с наднормени килограми. Сред най-стройните са децата в Дания с наднормено тегло на едва 10% от тинейджърите до 15 години, докато в Щатите 31% от връстниците им са пълни.

 

В повечето страни жените с надмормено тегло са повече от мъжете. Проучването също така показва, че по-ниско образованите жени са в от два до три пъти по-висок риск от дамите с висше образование.

 

Тенденцийте в бъдеще също не са положителни, като се очаква до 2030 година над една трета от населенитео да е с наднормено тегло, а в Щатите процентът да надмине 45.

 

Като противодействие на негативната тенденция все повече държави налагат употребата на еткети, предупреждаващи за високо вредни храни. В Китай предупреждаващи етикети са въведени от Юни 2016, а във Франция и Англия са въведени етикети с цветове от червено до зелено, който в петстепенно ниво харектеризират здравословното ниво на продукта.

 

Все повече правителства наблягат на кампаниите за здравословно хранене в социалните мрежи и средствата за масово осведомяване. Финансират се програми за здравословно готвене и хранене.

Почти всяка страна промотира консумацията на плодове и зеленчуци,  кампании от рода на "5 на ден" в Германия, Испания и Мексико, както и кампанията за 2 плода и 5 зеленчука дневно в Австралия.

В Норвегия политиката за регулиране на рекламите ограничи меркетинга на нездравословни храни и напитки за деца под 13 години. Дания ограничи рекламата по телевизия, печатни издания и интернет на продукти с високо съдържание на захар, мазнини и сол. Чили ограничи във всички медии рекламата на храни надвишаващи прагоете на натрий, наситени мазнини и захар определени от МЗ. В Полша през 2015 бе приет закон който регулира продажбата и популяризирането на храни в училищата.

Rivva.infoКоментари