Белият дом за първи път без домашен любимец от 130 години насам

06.03.2017

Казват, че най-добрият приятел на човека е кучето, но Доналд Тръмп е на път да се превърне в първия президент на САЩ, който да няма четириног любимец в Белия дом от 130 години насам, пише в своя статия „Индипендънт“.  Повечето американски президенти до момента са имали поне едно куче, а някои и повече, се казва в статията.

 

Президентът Барак Обама споделяше Белия дом с любимите си Съни и Бо от рядката порода Португалско водно куче. Джордж Буш  също се наслаждаваше на компанията на любимите си териер и шпаньол, котката Индия, а в ранчото си в Тексас се грижеше за кравата Офелия. Верен другар в президенстаката резиденция на президента Клинтън пък бе лабрадорът Бъди, пише „Индипендънт“.

 

Скоро се дочу, че Тръмп имал намерение да вземе голдънретрийвърът Патън, който е отглеждан от приятелка на президента. Това обаче не се случило, защото жената била очарована от Патън. А, както изглежда президентът май няма намерения да вземе друго куче.

 

Последният президент, който нямаше куче е Уилям Маккинли, който почина заради гангрена по време на втория си мандат след неуспешен опит за атентат срещу него. Маккинли е отглеждал няколко котенца, петли и папагал.

 

Не е ясно дали Тръмп харесва кучета, коментира „Индипендънт“. В постоянните му постове в Туитър обаче редовно се виждат такива, които предизвикват противоречиво мнение, сравнявайки свои опоненти, а и журналист, с кучета. Сред тях са „уволнен като куче“, „просещ като куче“, „дави“ се като куче“.  Не закъсня и реакцията към тези коментари. Миналият юни онлайн изданието „Дейли Дот“ публикува статия, озаглавена „Доналд Тръмп няма никаква идея какво са кучетата и какво могат“.

 

Двадесет и осмият президент на Щатите Удроу Уилсън директно е споделил мнението си за способността на кучетата да преценяват хората: "Ако едно куче те погледне в очите и след това не дойде при теб, трябва да се прибереш вкъщи и сериозно да се замислиш относно съвестта си", пише „Индипендънт“. Президентът Уилсън не е имал куче през по-голямата част от престоя си в Белия дом, но към края на втория си мандат осиновява бултериера Брус.

 

Твърди се, че Хари Труман не е обичал кучетата, но за сметка на това е получил няколко палета като подарък, които е задържал в Белия дом и за които се е грижела прислугата.

 

Сред първите президенти на САЩ е имало такива които са се грижели за най-разнообразни животни като коне, мечки, папагали и дори копринени буби. Третият американски президент Томас Джеферсън е гледал две мечета и присмехулник.

Историята показва, че американските президентите които не са имали кучета са имали лош късмет, докато приютилите четирикраки любимци в Белия дом са били защитени от беди.

 

Разбира се, има и изключения - въпреки че, са имали по няколко кучета, президентът Кенеди е убит, а Никсън подава оставка след аферата "Уотъргейт".

 

Някои среди призовават Тръмп да си вземе куче, предвид факта че е добре за човек с психически проблеми да има домашен любимец, докато други считат, че провъзгласилия се за гермофоб президент се страхува от микроорганизмите, които са свързани с домашните любимци.

 

Американското подразделение на Хюмън съсайъти дори стига по-далеч, като нарича Тръмп "заплаха за животните навсякъде" предвид политиката която възнамерява да води относно околната среда, пише „Индипендънт“.

Rivva.infoКоментари