Айдън Сейман: Все повече инвеститори гледат към Турция

12.03.2018

Развитието на икономиката трябва да залага и на добрата реклама, казва изпълнителният заместник председател на Борса Истанбул

 

Г-н Сейман, за втора година участвате в един от най-големите икономически форуми в България – „Шумът на парите“. Как виждате страната ни година по-късно?

 

- Миналата година с интерес разгледах много от забележителностите на София, които са прекрасни. Тази вече знам къде се намират и с удоволствие ги посетих отново.

 

Като говорим за красиво, трябва ли икономиката да залага на рекламите на градовете, страните....? Съвсем наскоро, например, бе пуснат изключително професионален клип, представящ Бурса като развит индустриален град, спокоен за живеене, учене...

 

- Разбира се. Полагаме много усилия, за да се разглежда страната ни като място, подходящо за бизнес. През последните години Турция се изкачи 17 места нагоре и вече сме на 52-място по интерес за инвестиции, което показва, че наистина се залага на подобен тип реклама. В това отношение и държавата полага много усилия. Цели се да се намали бюрокрацията, както и да се улеснят всички процедури, свързани с бизнеса в страната. Едно от тези неща е свързано с чуждите инвеститори, които не плащат данъци върху инвестициите. Мисля, че резултатите са добри и Турция се разглежда все повече като страна, в която има смисъл да се инвестира.

 

"Турските банки запазиха стабилността си по време на икономическата криза"

 

- За това обаче допринасят още много неща. През последните 12 години Турция изпълнява сериозна програма за стабилност, целяща развитието на бизнеса...

 

- През 2001 г. турските банки започнаха да регистрират растеж и смятаме, че за периода оттогава до този момент регулаторните реформи са приключили. Имахме голям късмет, защото през  2008 г. в началото на икономическата криза, никоя от труските банки не страдаше от недостиг на средства. Мога да кажа, че в момента турските банки са много солидни, както и регулаторният орган наблюдава цялостната им организация много добре. Така че всъщност си вършат работата перфектно.

 

Протестите от миналата година обаче се отразиха на турската лира?

 

- Ако трябва да бъдем съвсем откровени, успяхме да се справим добре по отношение на съотношението на цената на турската лира към останалите валути. Тогава курсът беше 2.2 турски лири за 1 щатски долар, а в момента е 2.06. Така че като цяло съм убеден, че резултатът не лош.

 

Меморандумът за разбирателство с Европейската банка за възстановяване и развитие с какво допринася за развитието на икономиката на Турция?

 

- Всъщност те нямат финасов принос към нашето развитие. Те ни предоставят техническа помощ. Но ние имаме и други икономически дейности, които извършваме съвместно с банката. За пример мога да дам това, че заедно влязохме на борсовия пазар в Черна гора. Като цяло приносът на Европейската банка в Турция е най-голям в сравнение със съседните страни от региона.

 

В тази връзка накъде са насочени инвестиционните интереси на Турция?

 

- Европа и САЩ, както и в бившите съветски републики – Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Туркестан.

 

В България?

 

- Не съм специалист, но мисля, че интересът за инвестиции засега в България не е толкова голям.

Искра Милева