Румъния пое европредседателството до Юли

11.01.2019

Румъния пое европрдседателството следващите шест месеца под критиките на Жан Клод Юнкер относно неспазването на законодателството и съмненията му че ще се справят с председателството. В Букурещ председателят на еврокомисията обърна специално внимание на намеренията на лявото правителство да амнистира някои представители на властта, уличени в корупционни действия, което е в противовес с основния принцип на ЕС за върховенството на закона.

 

Румъния ще трябва да координира дейността на Съюза през следващите 6 месеца. През първото полугодие на 2019 ще се състоят две важни събития за европейската общност: Великобритания ще го напусне на 29 март, като все още не е постигната договореност за условия на Брекзит и ще се проведат избори за Европарламент в периоди 23-26 май. В момента България има 17 представители в ЕП, като след напускане на островитяните ще са 19.

 

Председателя на Европейския съвет Доналд Туск отправи приветствието си на румънски език с множество възхвали към румънската история и култура.

Rivva.infoКоментари
 
Добави коментар
 
Полетата, отбелязани с *, са задължителни.
Моля, използвайте кирилица!
Мнения, които нарушават добрия тон, ще бъдат изтривани от администратора.
Име*
E-mail
Антиспам код*  
генерирай нов код
Добави коментар*