Македонкият парламент гласува за промяна на името на страната

21.10.2018

Македонският парламент одобри предложението за промяна името на страната, с което един спор с Гърция от десетилетия се приближи на крачка от решаването му. Промяната името на северната ни съседка може да деблокира опциите за членство й в НАТО и ЕС, които дълго време бяха блокирани от Гърция.

 

Република Македония активно настоява за членство в ЕС и НАТО, като по-рано в страната се проведе референдум за промяна на името на който гласуваха едва 34% от избирателите, което го направи невалиден, но 91% от глаувалите се съгласиха с промяната.

 

Спорът се провокира от Гърция, кято твърди, че наименованието "Македония" предполага териториални претенции към една гръцка провинция със същото име. Новото име на съседката ни след конституционните премени ще бъде Северна Република Македония.

 

Промяната на името на изписваната от международните институции Бивша Югославска Република Македония ще е изгодно и за България, тъй като северните ни райони ще участват в усвояването на предприсъединителните пари за съседите ни.

Rivva.infoКоментари