Турската лира падна с още 20%

11.08.2018

Щатите увеличиха двоино митата на метала и алуминия внос от Турция, в отчаяна реакция да възродят родното си производство и ограничът вноса от всички посоки. Алуминият ще бъде облаган с 20%, а желязото с 50%. В световната търговия няма друг прадук с толкова високо мито, като в България дори със събираните акцизи за вредните стоки към митата не достигат до сбор от половината от стойността на вноса.

 

Наложените от Тръмп нови мита доведоха до ново понижение на турската валута, която за месец падна с над 20% до рекордно ниски нива от 6,428 лири за долар.

 

Курсът на БНБ за петък бе 0,282 лева за лира, но се очаква понеделник да падне под 0,266, като преди три години се продаваше на цени 0,69 лева

 

Слабата лира ще стимулира турският износ и туризъм, предвид факта че стоите и услугите ще са с по-ниска себестойност за чужденците, но покупателната способност на турските граждани е силно намалена.

 

Ердоган призова турците да купуват лири и провадат американските долари за да заздравят лирата, като САЩ обяви икономическа война и на Турция след Китай. икономически това ще се случи неизбежно скоро предвид експанзията която ще придобие икономиката на съседката ни при увеличение на износа и потреблението на повече местни стоки, които ще са по-достъпни от вносните.

 

Подобна е и ситуацията с руската рубла, която от март насам падна с над 15% спрямо долара и е с рекордно ниски нива.

Rivva.infoКоментари