Македония започна преговори за членство в НАТО(обновена)

30.07.2018

Македонските политици прехвърлят на народа решението за промяната на името, съгласно сключеното споразумение с Гърция. На референдум на 30-ти септември съседите ни ще отговарят с "Да" или "Не" на въпроса "Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на Договора между Република Македония и Република Гърция?", което е изискване за започване предприсъединителни преговори за членство в НАТО, след като на срещата на върха на алианса в Брюксел, преди две седмици, получи покана за членство.

 

В случай на успешно приемане Македония ще бъде 30 учаснтик в силовата структура. Очаква се финализирането на процеса да бъде след 18 месеца.

 

Пред западната ни съседка предстоят и стартиране на преговори за влизане в ЕС, като се очаква те да започнат края на 2019, успоредно с тези на Албания. От фондовете за трансгранично сътрудничество на ЕС по програмата на инструмента за предписъединителните помощ ще се възползва и България. Страната ни се възползва и от Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020 чийто бюджет е 29 642 896 евро.

При евентуално приемане на Черна Гора, Сърбия и Албания в общноста и излизането на Великобритания, Македония може да се окаже и 30 член на ЕС.

 

Пътят на северната ни съседка към струкурите на НАТО и ЕС бе отворен след подписаното пред смесец споразумение с Гърция за новото й име Република Северна Македония.

Rivva.infoКоментари