Изборите в Турция я определиха като президентска

26.06.2018

Резултатите от изнесените с месеци по-рамо избори в Турция я правят еднолично управлявана от Реджеп Ердоган. Настоящия президент спечели с 53% пред основния си опонент Мухарем Индже, който събра 31%. Турция остава без премиер, като Ердоган ще ръководи правителтството, както и ще има право еднолично да въвежда извънредно положение.

 

Партията на справедливостта и развитието спечели 295 места в Парламента, а партньора им в управлението Партия на националистическото дейтвие още 49 места от 600 местния Меджлис. Последните президентски избори бяха през Август 2014 и на тях Ердоган спечели от първия тур с 52%, като над 13 милиона от имащите право на глас не участваха в избора.

 

На предишните парламентарни избори Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган получи подкрепата на над 49 на сто от избирателите, което й осигури 317 места в 550-местния парламент и като първа сила в турският парламент сформира самостоятелно правителство. Повторните избори, след като не бе сформирано правителство след изборите през юни, донесоха на партията на Ердоган 59 места в повече.

Rivva.infoКоментари