Откриват обновената Желязна църква в Истанбул

07.01.2018

След продължила 7 години реставрация се открива обновената Желязна църква в Истанбул. Ремонта е по инициатива на Вселенската патриаршия. Стойността на проекта е 3,5 милиона евро, финансирани от Истамбулската община. Българския финансов принос е 200 000 евро. Главен архитект на проекта по раставрацията е Фикрие Булунмаз.

 

Богослужението бе отслужено от Вселенския патриарх Вартоломей, на което присъстват и българския патриарх Неофит и министър-председателят Бойко Борисов.

 

Строежа на църквата "Св. Стефан" е започнал 1982 година, а през 1984 е осветена от екзарх Йосиф. Проектът е на арменския архитект Ховсеп Азнавур, а изпълнението – на австрийската фирма "Рудолф фон Вагнер". Състои се от сглобяеми железни елементи с тежина 500 тона, превозени с кораб от Виена по река Дунав, през Черно море и Босфора. 

Храмът е построен в имот, дарен през 1849 година за българските черковни нужди от княз Стефан Богориди – българин от Цариград и влиятелен османски чиновник. Първоначално църквата е била дървена, но след изгарянето й е изградена от метал. В двора на българската църква "Св. Стефан" в Истанбул са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски.

 

Българските управници се ангажираха с ремонтирането на джамии в родината нир като ще се започне с тази Мездра.

Rivva.infoКоментари