Отношенията между Турция и Холандия се нажежиха до червено

12.03.2017

В навечерието на парламентарните избори в Холандия и месец преди референдума за промени в конституцията на Турция, отношенията между двете страни се обтегнаха до краен предел. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дори обвини холандските политици във фашизъм.

 

Скандалът между двете страни се разрасна след като Холандия не допусна двама турски министри до митинги на турските общности в Ротердам преди предстоящия референдум на 16 април, на който хората ще трябва да дадат вота си за промени в конституцията на Турция, сред които и повечето правомощия на президента Ердоган.

 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу имаше забрана от кмета на Ротердам за участието си в митинга за референдума. Чавушоглу обаче не се съобрази с това и заяви, че ще говори пред турската общност. Холандските власти бяха категорични и не допуснаха самолета на турския външен министър да кацне в Холандия.

 

По-късно турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая се опита да стигне до Ротердам с кола от Германия, но беше спряна и върната обратно на границата.

 

Напрежението не остана единствено на политическо ниво, а изкара протестиращи по улиците на Холандия и Турция. Протестиращите в Холандия бяха разпръснати с водни оръдия, а посолството на страната в Анкара бе замеряно с яйца.

 

Турският президент Реджеп Ердоган нарече холандското правителство "нацистки остатък", а холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще направи всичко възможно за "деескалация" на дипломатическата конфронтация с Турция.

 

Междувременно стана ясно, че и Австрия обмисля забрана за участие на чужди политици в предизборни прояви на своя територия.

Rivva.infoКоментари