Турският журналист Джан Дюндар влиза в затвора след като оцеля след покушение

08.05.2016

Главният редактор на турския всекидневник Джумхюриет/Cumhuryiet/ Джан Дюндар бе осъден на 5 години и 10 месеца затвор. Шефът на редакцията в Анкара Ердем Гюл бе осъдена на 5 години зад решетките.

 

В очакване на решението по делото, пред съдебната зала, въоръжен с пистолет мъж се опита за застреля Дюндар. При опита за покушение, от рекуширалия куршум,  леко е ранен репортер на NTV.

 

Двамата журналисти са арестувани миналия Ноеври, по обвинение в опит за сваляне на правителството и  разкриване на държавни тайни. Масовите протест срещу арестите на журналисти не попречи на управляващите да придвижат процеса срещу свободно пишещите и да ги осъди ефективно. Прокурорът по делото настоял за 25 годишна присъда за Дюндар и 10 години за Гюл. По време на процеса и двамата журналисти на последните останали бастиони на опозиционните медии в Турция са държани в затвора.

 

Това е второто обвинение срещу Дюндар след като през Февруари бе оправдан след обвинение за изнесена невярна информация относно доставка на оръжие от турската разузнавателна служба за бунтовниците в Сирия. Оръжието е било транспортирано като хуманитерна помощ. Джумхюриет публикува снимки, показващи турски камиони, превозващи оръжие за бунтовниците, направени през януари 2014 г.

 

Атаката на Ердоган срещу свободната преса в Турция е и атака срещу живеещия в изгнание Фетхуллах Гюлен. Бившият сподвижник на президента, който в момента живее в Пенсилвания, САЩ е обвиняван, че се опитва да създаде паралелна на официалната власт и да свали правителството на страната. Раздорът между двамата, който започна 2013 година доведе до много корупционни разкрития и напрежение в Турция

 

Турция е на 151 място сред 180 държави по свобода на пресата според  Репортери без граници. През последната година слезе три места по-надолу след  като Ердоган закри симпатизиращия на Гюлен вестник Хизмет/Hizmet/. Тиражът на критикуващия управляващите ежедневник Мейдан/Maydan/ падна от 100 000 на 40 000 след като контролиращата от управляващите диструбуционна компания отказа да го разпространява.  Друг голям независим вестник Заман промени възгледите си и побликува само в про-правителствени материали.

 

Турският правосъден министър заяви, че са образувани 1 845 дела за нападки срещу президента, след встъпването му на поста през 2014 година. Според член 299 на наказателния кодекс на Турция при публикуване на обида в пресата присъдата е над четири години затвор.

 

България е на 113 место в класацията на Репортери без граници, непосредствено преди Замбия, Конго и Нигерия.  Свободата на словото в страната ни пада със 7 места спрямо 2015 година. Сътношението ни спрямо Турция 63 % към 84% при разглежданите 180 държави. Индексът на свободата на словото в България е 34,46 при 50,76 в управляваната от Ердоган държава.

 

От бившите социалистически страни първенци според Репортери без граници са  двете демократични държави съставляващи бившата Чехословакия: Словакия на 12/13,26/ позиция и Чехия на 21/16,66/.

Rivva.info