Безработицата в Турция по-ниска от тази в Европа

06.04.2018

Турският министър на икономиката Зейбекчи заяви, че нивото на безработица в Турция е много по-ниско, отколкото в Европа и в частност в страните от еврозоната, предаде Анадолската агенция. Нивото на безработицата в Турция през март е било под 7,5 процента, а броят на работещите граждани се е увеличил с 593 хиляди души. Средното ниво на безработицата в ЕС е 8,7%, като държави като Германия и Малта отчитат безработица под 3%. Националният ни статистически институт отчита безработица в границите на 5,7 %, докато безработицата в Испания е над 18%.

 

Тревожна е тенденцията сред младежите в Турция, при които безработните в края на 2017 година са се увеличили до 3 000 000 лева. Безработните до 29 години в българия са над 10%, като се издържат основно с доходи на близки от чужбина и сезонна работа.

 

Преди месец говорителят на турското правителство Бекир Боздак заяви, че целта на правителството в периода от началото на 2015 до края на 2018 г. е да създаде 1,8 милиона нови работни места, като освен на туризма се акцентира и върху производството на битова техника и автомобилната промишленост. С това правителството възнамерява да намали безработицата в страната до желаните 6 %.

Rivva.info

 

Коментари