Турските депутатки с разрешение да носят панталони

02.04.2018

Депутатките в турския парламент, 96 на брой след последните избори през 2015 г., вече ще могат да ходят на работа облечени с панталони. След изборите през 2015 година в турския парламент влизат чети партии, като от общо 550 депутати има само 96 жени. Решението за отпадането на забраната идва след като на жените в турския парламент бе разрешено да носят забрадки. Носенето на панталони от депутатките бе непробиваемо табу в правилника за облеклото на парламентаристките. В предишния парламент не бе направен компромис дори за депутатката Шафак Павей, която е с протеза на крака.

Когато се обсъждаше предложението за свободно носене на забрадките, внесено от управляващата консервативно- ислямистката Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган, представителките на всички опозиционни партии го подкрепиха.

 

Предложението за промяна в парламентарния правилник за облеклото, което включва премахване на забраната за носене на панталони от парламентаристките, бе внесено също от управляващата ПСР и опозиционната Партия на националистическото действие. То също беше гласувано и прието с участието на депутатите от всички партии.

Rivva.infoКоментари