Прекланяме се пред Ботев и загиналите за свободата на България

02.06.2018

На 2 юни се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Точно в 12 ч. и тази година в знак на почитта на народа ще бъдат пуснати сирените в цялата страна. При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства ще спрат на място до края на звука от сирените.

 

Почит към революционерите ще бъде отдадена на връх Околчица, където вече е направен бивак от над 1 300 участници от традиционния поход по стъпките на Ботевата чета от Козлудуй до лобното място на Ботев.

 

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път официално през 1901 година, когато на връх Вола присъстват и живи Ботеви четници.

 

Годишнината от смъртта на поета ще бъде отбелязана в цялата страна с различни инициативи. В музея на Ботев, град Калофер, в 11 часа ще се проведе военен ритуал по изнасяне на знамето на Ботевата чета, след което ще се проведе митинг-поклонение и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на революционера. В националния музей "Христо Ботев" се пазят и единствените лични вещи на поета оцеляли до днес - джобен часовник и писалищни принадлежности. Вечерта от 20 часа в Калофер ще бъде беде изнесен спектакъла "Поклон пред Ботев" подготвен от самодейцо от местното читалище.

Rivva.info