Националния военноисторически музей и столичен зоопарк с вход свободен на 3-ти март

02.03.2019

С отворени врати за посетителите си ще посрещнат националния ни празник воинноисторическия музей и столичен зоопарк.

Специално за празника ще бъдат изложени вещи на Опълчението и доброволческите чети, участвали в Руско-турската война сред които сабята на Жельо войвода,  пушката на Ильо войвода, който на 72 години се включва в Руско-турската война и мушкетонът на Панайот Хитов.

На сабята на Жельо войвода със златни букви е изписано „Българино, братко мой, ти от турчин се не бой, вземи сабля, върви на бой“. пушката на Ильо войвода със своя чета, мушкетонът на Панайот Хитов и други.

 

Ще бъде изложен и оригиналната пика на Самарското знаме, която в боя е огъната под напора на мъртвото тяло на подполк. Калитин.

 

Нов експонат във военоисторичекия музей ще бъде и личния печат на граф Николай Игнатиев, един от четиримата представители на Руската и Османската империя, подписали Санстефанския мирен договор, който на церемония днес ще бъде подарен от правнука на руския генерал и дипломат – Димитрий Игнатиев.

 

Със заповед на столичен общински съвет безплатен ще е входът и в софийския зоопарк, който маналата година чества 130 години от отриването му. Първия княз след обявяване независимостта на България Фердинанд Сакс-Кобург–Готски в края на 1887 със специален указ отрежда терен за Зоологическа градина в Царската ботаническа градина. От септември 1984 софиийският зоопарк се помещава на настоящата си локация в ловен парк, построен от строителни войски.

Rivva.infoКоментари