"Расте, но не старее". 140 години от обявяването на София за столица

03.04.2019

Днес отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица на България. София е избрана единодушно за столица от депутатите от Учредителното народно събрание във Велико Търново. Това става по предложение на проф. Марин Дринов, като един от мотивите му е, че София е стар български град, отдалечен от турската граница и поради географското си разположение има потенциал за икономически растеж.

По повод 140-та годишнина от обявяването на София за столица дирекция "Култура" на общината е организирала поредица от събития.

Празничен ретро трамвай ще се движи от 16ч. до 18ч. по маршрута от площад "Възраждане" до Централна гара и обратно, като актьори от театър "Сириус" ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая.
От 17ч. ще бъде открита изложбaта "Да съградиш София" в Градската градина с 28 исторически фотуса от живота на столицатa. Концертът на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев ще започне в 18ч. в Ларгото, а от 20,30ч. на площад "Александър I" ще има празнична заря.
През целия ден с вход свободен са зоопаркът, парк-музей Врана, Регионалният исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия

Rivva.infoКоментари