"Расте, но не старее". 139 години от обявяването на София за столица

03.04.2018

Днес отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица на България. София е избрана единодушно за столица от депутатите от Учредителното народно събрание във Велико Търново. Това става по предложение на проф. Марин Дринов, като един от мотивите му е , че София е стар български град, отдалечен от турската граница и поради географското си разположение има потенциал за икономически растеж.

По повод 139-та годишнина от обявяването на София за столица дирекция "Култура" на общината е организирала поредица от събития.

От 11:00 до 13:00 ч. в Американския център на Столична библиотека ще бъде представен проектът Дзяло, който обединява изследванията на родни и чуждестранни българисти, в периода 10 – 21 век.

От 12:00 ч. под купола на Ларгото започва концерт на Софийския духов оркестър, а от 18:00 ч. на същото място могат да бъдат чути изпълненията на акапелна група SPECTRUM.
В 17 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита експозицията на създателите на фейсбук страницата "Етюдите на София". Историите, разказани през обектива на Иван Шишиевр, разкриват София от времето преди да стане столица до днес.

Rivva.infoКоментари