За час на тъмно в Часът на Земята

24.03.2018

За 60 минути без осветление от 20.30 днес, в часът на Земята. Над един милиард души в света от 170 държави, се очаква да угасят осветлението си за един час, като част от световната инициатива на WWF “Часът на Земята”.

 

Спирането на осветлението за час в последната събота на март се провежда за единадесета поредна година и е символичен знак за предприемането на сериозни действия срещу промените в климата.

 

В София се разширява пешеходната зона за между 8:00 и 21:30 часа, като коли няма да влизат в района на площад Батенберг от бул. „Г.С.Раковски“ до ул. „Княз Александър Батенберг“. На площада ще бъде разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце.

От 20,30 часа пред Народния театър ще има огнено шоу с участието на театър на огъня и сенките Fireter.

В инициативата се включват още Перник, Плевен, Пловдив, Варна и Бургас, където ще бъдат загасени светлините на общиниските сгради.


Над 7 000 града се включват в призива за борба с глобалното затопляне. Без светлини ще останат знакови световни символи като Айфеловата кула в Париж, статуята на Исус в Рио де Жанейро, Лондонското виенско колело, кулата “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства.

 

2017 година е втората най-гореща година след 2016 според изследванията на НАСА. Очакванията за 2018 година е затоплянето да продължи след като в края на миналата година САЩ напусна Парижкото споразумение за климата предвид големите загуби на американската икономиката.

 

Цел на споразумението е да намалят изпускането на въглероден двуокис в атмосферата и парниковите газове с най-малко до 40% през 2030 година, както и да да подпомогнат слаборазвитите икономики със 100 милиарда долара годишно. Приносът на ЕС за 2016 е 20,2 милиарда евро.

Rivva.infoКоментари