Столичният квартал "Витоша" отново на протест

10.03.2018

За пореден път жителите на квартал "Витоша" в София излязоха на протест заради проблемите в района. Шествието им премина по улиците в квартала, а крайната точка бе бул. "Симеоновско шосе" и бул. "Иван Странски", където те за кратко блокираха движението.

 

Хората настояват за спешни мерки относно инфраструктурата в квартала, както и регулация на все по-разрастващото се строителство. Според запознати, от началото на годината от 16 дадени разрешителни за ново строителство в столицата, осем за квартал "Витоша". Това затруднява движението по вътрешнокварталните улици. Повечето от хората споделиха, че е немислимо да се премине пеша, а вече и с автомобил по някои от улиците. На много от жителите на квартала се налага да използват таксита за кратки разстояния, именно заради липсата на изградена инфраструктура.

 

Един от примерите е тротоарът, който трябва да бъде изграден по улиците "Чавдар Мутафов" и "Могилата" и така да свърже двата входа на Столичния зоопарк. Нуждата от безопасно предвижване за посетителите на зоопарка бе изказана пред местната власт още при ремонта на входа откъм "Симеоновско шосе", когато в продължение на месеци хората се  движеха сред колите по платното за да стигнат до входа на ул. "Сребърна". За много от хората това е и маршрут, по който правят връзка с основни линии на градския транспорт. Строителството започна преди месеци, но засега тротоарът стига едва до половината на ул. "Чавдар Мутафов".

Друг проблем, нееднократно поставян пред общината, е този с ул. "Могилата", където движението дори с кола е кошмарно заради дупки и непрестанен теч, които залива цялата улица.

 

Хората от квартала настояват и за регулиране на височината на строителството в квартала. Повод за това е започналото изграждане на бизнес сграда на бул. "Симеоновско шосе".

 

Протестиращите отново припомниха на общината да изпълни плановете си относно зелените площи в квартала и детските площадки. Това са неща, които присъстват в плана за района и трябваше да бъдат направени до края на миналата година, разказаха хората.

 

Ако общината не се заеме с проблемите на квартал "Витоша", хората са готови в знак на протест да не плащат данъците си.

Искра Милева


Коментари