Честваме 140 години от Освобождението на България

03.03.2018

България чества 140 години от Освобождението от османско владичество. Националният празник ще бъде отбелязан с различни мероприятия в цялата страна. Държавният глава Румен Радев ще присъства на тържествената церемония на връх Шипка, където ще бъде заупокоина молитва от руския патриарх Кирил за загиналите в боевето за освобождението на България воини.

 

Националния военноисторически музей е с ден на отворените врати. Изложбата "Знамената на българското опълчение" ще покаже знамената на революционното движение сред които и Самарското знаме. Националният исторически музей също ще е с безплатен вход, като е подредена изложбата "Знаци на свободата и героизма".

 

На пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България. Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. На събитието ще присъства и министър-председателят Бойко Борисов. По-късно в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за Трети март, даван от държавния глава. Премиерът Огнян Герджиков също ще присъства на приема.

 

Аткрактивно ще отбележат Националния празник в Пампорово, където ще се проведе масово ски-спускане с трибагреници.

Rivva.infoКоментари