Евакуират къщи в Банкя заради свлачище

29.01.2019

Евакуират къщи в град Банкя заради активизирало се свлачище. Районът е известен на геолозите с нестабиността си и има много регистрирани свлачищни огнища. Активизирането им се предпоставя от влажното време и липсата на укрепителни инициативи след изграждането на водния цикъл на Банкя, след който положението се влоши предвид използването на тежка техника и извъшването на изкопни дейности на дълбочина 3 метра, въпреки предписаните 1,5 метра.

 

Разширяващото се свлачище на ул. "Лафонтен" е на пет метра от къщите. Част от дворовете на три от къщите са погълнати, пукнатина се е отворила и на външната стена на една от къщите.

 

Новото свлачище от ул."Лафонтен" се е свързало с активиралото се от изграждането на водния цикъл на квартал Вердикал в Банкя свлачище, което обхваща и ул."Окол".

 

В района започва минно-геоложко проучване което може да продължи до 30 дни, но предвид влажния сезон жителите на засегналите къщи не очакват да се завърнат в домовете си. Предложени са им общински жилища.

 

Свлачищните райони в Банкя са констатирани последно в общинския план за развитие на града 2014-2020 година, като основните на които се обръща внимание са в краяна квартал Вердикал и района на града над РПУ Банкя.

Rivva.infoКоментари