Опасно мръсен въздух в цялата страна. София и Пловдив - рекордьори

09.01.2018

От началото на годината нивата на замърсяване на въздуха достигнаха рекордни нива в цяла България. Най-отровен въздух сме дишали на 1 и 7 януари. В първия ден на 2018 г. 19 от автоматичните станции за измерване на качеството на атмосферния въздух са отчели превишение на допустимите норми. Тогава най-тежко е било положението в София, като в квартал "Хиподрума" замърсяването е било пет пъти над нормата. Четири пъти по-мръсен въздух са отчетени в "Павлово" и "Надежда".

 

На 1 януари два пъти по-мръсен въздух са дишали и в  Благоевград, Горна Оряховица, Плевен, Пловдив и Смолян.

 

На 7 януари 22 от станциите в страната са отчели наднормени нива на праховите частици, като рекордът е в София - в кварталите "Надежда" и "Хиподрума", и Пловдив - в квартал "Тракия".

 

"През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици", коментира кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й замърсяването се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо битово гориво. Фандъкова заяви, че ще настоява в кратки срокове общинският съвет да обсъди идеята за т. нар. "зелен билет" за по-евтини билети и безплатен градски транспорт.

Rivva.infoКоментари