Честваме 143 години от Априлското възстание

20.04.2019

България чества 143 години от Априлското възстание. На 22-ри април се организира поход по пътя на "Кървавото писмо" от Копривщица до Панагюрище, с дължина 18 километра. Честванията в Копривщица и Панагюрище са насрочени за 1-ви май, като в града на Бенковски и Каблешков ще има възстановка на Априлското възстание започваща от 10 часа. Националния митинг заря ще бъде в Панагюрище от 20,30 часа.

 

Първата пушка в Копривщица пуква преди планираната дата. На 14.04.1876 г. в местността Оборище се свиква събрание, което гласува специални пълномощия на Георги Бенковски и е определена датата на въстанието да бъде първи май.


Предателят Ненко Терзийски донася решението на конака и на 19-ти април в Копривщица пристигат заптиета, за да арестуват водачите и Тодор Каблешков е принуден да вдигне въстанието на 20.04.1876 г. До Панагюрище е изпратено „Кървавото писмо”. Бенковски сформира известната „Хвърковата чета”. Въстават селата в Средногорието, а на 21-ви и в Родопите. В Търновско въстанието е обявено на 28 април.

 

Османските орди най-напред нападат Стрелча, след това и Клисура. Панагюрище е превзето и опожарено на 30 април.

На 5-ти май е опожарен Батак, на 7-ми пада Брацигово.

 

Във Враца се вдигат на 18-ти май, след като останалата част от страната отново е под владичество. Ботевата чета, стъпила на българска земя с кораба „Радецки” и направила прехода от Козлодуй до Врачанския балкан е разбита на 20 май (1 юни) 1876 г., като в гръб е убит Христо Ботев.

 

Успехът на Априлското въстание е в международния му отзвук. В Цариград е свикана международна анкетна комисия.

Общественици като Виктор Юго и Достоевски застават в защита на българите.

Rivva.infoКоментари