Честваме 132 години съединена България

06.09.2017

На 6 септември 1885 г. е провъзгласено съединението на Източна Румелия с Княжество България. Територията на България е отново единна след разделянето й през 1878 г. по силата на Берлинския договор. Източна Румелия, която остава под  владичеството на Османската империя се присъединява към независимото Княжество България.

 

На 8 септември 1885 г. княз Александър Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на Източна Румелия и приема да бъде титулуван като княз на Северна и Южна България.

 

След акта на 6 септември 1885 г. Османската империя започва да съсредоточава войски към българската граница, а сръбският крал Милан Обренович дава заповед за мобилизиране на сръбската армия. На 2 ноември 1885 г. сръбските войски нападат България и започва Сръбско-българската война. Победата на България във войната на 16 ноември 1885 г. утвърждава съединението.

 

Свободен вход за всички свои посетители обявява музея за история на София, музея под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и столичния зоопарк. Безплатен е достъпът и до Музеят на авияцията в Крумово.

 

От 17 часа на площад "Стефан Стамболов" в Пловдив ще започне празничен концерт по случай Съединението и празника на града. Традиционно от 19 часа на площад "Централен" в Пловдив ще има възстановка на събитията то 6-ти септември 1885 г. от комитет "Родолюбие", а от 20,30 ч. е тържествената заря-проверка на площад "Съединение".

Rivva.infoКоментари