145 години от обесването на Васил Иванов Кунчев

19.02.2018

145 години от обесването на Левски се навършват днес. Апостолът на свободата е само на 35 години, когато е убит, но преди това успявада създаде Вътрешна революционна организация с комитети в Ловеч, Троян, Карлово, Калофер, Казанлък, Пловдив, Сопот и Чирпан.

 

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 Юли 1837 година в Карлово. На 7 декември 1858 г. приема монашеството и е ръкоположен за дякон с името Игнатий. Взема участие в първа и втора легия на Раковски. Извършва две обиколки на България, първата от 11 декември 1868 до 24 февруари 1869 г., а втората от 1 май до 26 август 1869 г. с цел изграждане на мрежа от революционни комитети в страната ни, които да въстанат свещу османското владичество.

 

Воден от мотото си "Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя, губя само мене си“ дава живота си за свободата на България. За дабъде успешен в революционната си дейност Васил Кунчев говори свободно турски и гръци езици. Търси финансовата помощ и на богатите чорбаджии.

 

На 27 декември 1872 г. Васил Левски бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче, източно от Ловеч, като основна причината за неговото залавяне се сочи предателство от сърантик. Отведен е в София, където е осъден на смърт.

 

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

 

В Карлово и Велико Търново възпоменателните церемонии се проведоха на 18-ти, като в радния град на Апостола продължават и днес. Цветя ще бъдат положени и пред паметника на Гина Кунчева

 

Честванията в София и Пловдив са на 19-ти. В София започват с панахида в „Света София” от 17 часа и поклонение пред паметника на Левски час по-късно. Панахида в храм „Св. ап. Петър и Павел" в Пловдив ще бъде обслужена от 10 часа, а от 11 е поклонението пред паметника на дякона на Централната алея на Бунаджика.

Rivva.info

 Коментари