Източните Родопи се радват на зубри

03.04.2018

С две малки зубърчета българско потекло може да се похвали дивечовъдното стопанство "Студен кладенец". Пет зрели зубри бяха заселени в Източните Родопи през 2014. Възстановяването на известните още като европейски бизони, по българските земи, е един от акцентите на проекта  „Дивият свят на Източните Родопи“. Проектът е по инициатива на фондация „Новото тракийско злато – България“ и с партньорството на холандската организация АРК и Съюза на ловците и риболовците в България. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

 

Зубрите – четири женски и един мъжки, бяха докарани от Германия и прекарат първите няколко седмици на подсигурено пространство от 40 дка, заградени с електропастир, за да се аклиматизират. След това ще живеят на територия от 2000 дка.  Всички туристи от България и чужбина ще са добре дошли да посетят района, за да видят зубрите. Освен на новите обитатели в  „Студен кладенец“, туристите ще могат да се зарадват на невероятни гледки на дивата природа, както и възможността да ги запаметят в снимки, туристически преходи и разходка с лодка в язовира.


В дивечовъдното стопанство зубрите ще делят пространство с елени лопатари, които живеят в района от десетилетия.  „Новото тракийско злато“ работи в „Студен кладенец“ и за възстановяването на благородния елен, а през тази пролет се родиха първите малки еленчета. Успешно приспособили се към родопската природа вече са и дивите коне тарпани, докарани от фондацията в района на Крумовград през 2011 г.


Целтта на проекта е да се запази изключителната дива природа и нейните екосистеми в Източните Родопи, един от най-богатите на биоразнообразие райони в Европа, и така да подкрепи кандидатурата му да стане една от десетте десетте уникални европейски диви територии от световно значение в рамките на инициативата Rewilding Europe (Да върнем дивата природа в Европа).

Искра Милева

Снимки:"Новото тракийско злато - България"